loading...
علوم تجربی مدرس کوهبنان
محمدحسین آلطه بازدید : 167 جمعه 26 اردیبهشت 1393 نظرات (0)
دستگاه تنفسی انسان                                           
  مقدمه 

بدن موجودات زنده جهت تهیه اکسیژن برای متابولیسم سلولی و دفع دی‌اکسید کربن به دستگاه تنفس وابسته است. دستگاه گردش خون ابزار انتقال گاز بین بافتهای بدن و ششها است. به این ترتیب گردش خون و دستگاه تنفس به یکدیگر وابسته است.دستگاه تنفس با داشتن مجاری تنفسی و هوایی وظایف خود را با پالایش هوا انجام می‌دهد. دستگاه تنفس به دو ناحیه هوایی و تنفسی تقسیم شده است. ناحیه هوایی شامل حفره بینی ، حلق ، حنجره ، نای و سیستم نایژه‌هاست که هوا را از محیط پیرامون به قسمت تنفسی ششها می‌رساند. 


بقیه مطالب در ادامه مطلب!!
بدن موجودات زنده جهت تهیه اکسیژن برای متابولیسم سلولی و دفع دی‌اکسید کربن به دستگاه تنفس وابسته است. دستگاه گردش خون ابزار انتقال گاز بین بافتهای بدن و ششها است. به این ترتیب گردش خون و دستگاه تنفس به یکدیگر وابسته است.دستگاه تنفس با داشتن مجاری تنفسی و هوایی وظایف خود را با پالایش هوا انجام می‌دهد. دستگاه تنفس به دو ناحیه هوایی و تنفسی تقسیم شده است. ناحیه هوایی شامل حفره بینی ، حلق ، حنجره ، نای و سیستم نایژه‌هاست که هوا را از محیط پیرامون به قسمت تنفسی ششها می‌رساند. 



تصویر


ناحیه هوایی دستگاه تنفسی

بخش بیرونی ناحیه تنفسی دستگاه تنفس ازحفره بینی تا نایژه‌ها دارای پوشش مطبق کاذب مژک‌دار با سلولهای جامی شکل است. بافت پیوندی سست زیرین دارای تعداد زیادی غدد سروزی- موکوسی است. ترشحات غدد بوسیله مژه حمل می‌شوند. مژه با حرکت موجی ترشحات را به طرف حفره بینی هدایت می‌کند. آستر مخاط دارای سلولهای ائوزینوفیل ، ماکروفاژ و فولیکولهای لنفاوی است.

این قسمت ایمونوگلوبولین A تولید می‌کند و به پوشش مخاطی می‌رسد و باکتریها و ویروسها را می‌کشد. استخوان دیواره‌های حفره بینی و غضروف حنجره و نای و نایژه به دستگاه استحکام می‌بخشد. تا در مقابل فشار هوا فشرده شده و یا بیش از حد منبسط نشوند. رشته‌های ارتجاعی باعث کشیده شدن لوله‌های هوایی به هنگام دم و کاهش آن به هنگام بازدم می‌شود. 

حفره بینی

حفره بینی بوسیله دیواره بینی به دو بخش قرینه تقسیم می‌شود. کام سخت حفره بینی را از حفره دهانی جدا می‌کند. پوشش این ناحیه از بافت مطبق سنگفرشی غیر شاخی همراه با مو ، غده‌های چربی و غده‌های عرق است. حفره بینی شامل بخش تنفسی و بویایی است. در نتیجه لایه سلولهای پوششی می‌تواند حفره بینی را مرطوب و به کمک رگهای خونی خود آن را گرم کند. 

حلق

حلق به دو بخش بینی- حلقی و دهانی- حلقی تقسیم شده است. کام نرم ، ناحیه بینی-حلقی را از حفره دهان جدا می‌کند. ناحیه دهانی- حلقی راه تنفسی و گوارش است. مخاط ناحیه بینی- حلقی دارای سلولهای مژه‌دار و غدد است و مخاط ناحیه دهانی- حلقی همراه با غدد موکوسی است. لوزه‌های حلقیدر سقف ناحیه بینی- حلقی قرار دارند. زیر مخاط حلق محتوی غدد موکوسی است. ماهیچه حلق مخطط و متشکل از دو طبقه طولی در درون و حلقوی در بیرون است. 

حنجره

حنجره در عقب حفره بینی و در بالای نای قرار دارد. حنجره غضروفهایی دارد که باعث باز نگه داشتن آن می‌شود. در حنجره تعدادی تار یا طناب صوتی وجود دارد که ارتعاش آنها بوسیله هوای بازدم باعث تولید صدا می‌شود یک زایده غضروفی به نام اپی‌گلوت در هنگام بلع غذا دهانه حنجره را می‌بندد و مانع ورود غذا به درون نای می‌شود. تارهای صوتی از جنس بافت پیوندی ارتجاعی هستند خروج هوا را از ششها هنگامبازدم موجب ارتعاش این تارها و تولید صدا می‌شود. 



تصویر


ششها

شش به صورت جفت در داخل پرده جنب قرار دارد. بافت پیوندی درون شش دارای مقدار زیادی رشته‌های ارتجاعی و ماهیچه صاف است. نایژه‌های اصلی و رگهای ششی از طریق ناف این اندام وارد ششها می‌شوند. شش سمت راست دارای سه لوب و شش سمت چپ دارای دو لوب است. هر لوب یک شاخه از نایژه از نایژه اصلی را دریافت می‌کند. هر لوب به لوبولهایی تقسیم شده است. ساختار درونی ششها دارای سیستمی شاخه‌ای است که به نام درخت نایژکی خوانده می‌شوند. در فضای میان دو لایه جنب کمی مایع وجود دارد که حرکات ششها را آسان می‌کند. حدود 300 میلیون کیسه هوایی در مجموع دو شش وجود دارد و تبادل گازهای تنفسی را به عهده دارند. 

نای

نای دارای 16 تا 20 بند است و هوا پس از حنجره وارد نای می‌شود. هر یک از بندها قطعه‌ای به شکل U و دارای غضروف شفاف با پری‌کندرویوم است که بوسیله نوارهایی از ماهیچه صاف در ناحیه باز U به یکدیگر متصل می‌شوند. نوارهای ماهیچه‌ای بطور طولی و مایل قرار گرفته‌اند. حلقه‌های غضروفی بوسیله بافت پیوندی متراکم بهم متصل می‌شوند. 

انشعابات نای

نای انشعاب یافته نایژه اصلی را می‌سازد. این دو شاخه به ششها راه دارند ساختار نای و نایژه اصلی مشابه یکدیگر است گر چه غضروف بخش انتهایی نایژه‌ها نامنظم می‌شود. نایژه‌های اصلی به تعدادی مجاری هوایی تقسیم می‌شوند. نایژه‌های بزرگ ، نایژکها ، نایژکهای انتهایی ، نایژکهای تنفسی ، مجرای آلوئولی و کیسه هوایی. 

ناحیه تنفسی

نایژکهای انتهایی به نایژکهای تنفسی و آنها نیز به مجاری هوایی تقسیم می‌شوند. نایژکهای تنفسی از نظر بافتی شبیه نایژکها هستند به جز اینکه کیسه‌های هوایی دارند. مجاری هوایی به تعدادی کیسه هوایی ختم می‌شوند. کیسه‌های هوایی به شکل حبابهایی با دیواره بسیار نازک ، رشته‌های ارتجاعی و بدون ماهیچه هستند. کیسه هوایی ظریف و فنجانی شکل بوده پوشش آن سنگفرشی ساده است.

بین حبابها دیواره‌ای از رشته‌های شبکه‌ای و ارتجاعی در میان سلولهای فعال وجود دارد. تعدادی لوکوسیت ، ماست سل ، فیبروبلاست و شبکه مویرگی نیز در این ناحیه دیده می‌شود. سلولهای دیواره دارای اکتینو میوزین است و عمل تبادل در این ناحیه صورت می‌گیرد. مویرگها دارای دیواره نازک با پوشش تماس دارند.



تصویر


چگونگی تنفس

تنفس در آدمی شامل دو مرحله دم و بازدم است. در مرحله دم هوا وارد ششها و در هنگام بازدم از آن خارج می‌شود. در انجام دم و بازدم پرده جنب نقش مهمی دارد. فشار فضای میان دو لایه پرده جنب همیشه کمتر از فشار اتمسفر است و به همین دلیل ششها حتی در حالت بازدم ارادی نیز کاملا بسته نمی‌شوند. قبل از شروع دم کلیه ماهیچه‌های تنفس در حال استراحت هستند و دیافراگم به صورت یک گنبد است و دنده‌هادر پایین‌ترین وضعیت خود قرار دارند و فشار فضای جنب کمتر از فشار اتمسفر و ششها در حالت نیمه باز هستند. هنگامی که فرمان عصبی دم توسط مراکز تنفسی در مغز صادر می‌شود اعصاب حرکتی ماهیچه‌های بین دنده‌ای خارجی و دیافراگم را منقبض می‌کنند.

انقباض ماهیچه‌های بین دنده‌ای خارجی موجب حرکت دنده‌ها به بالا و طرفین می‌شود. انقباض دیافراگم موجب افزایش حجم قفسه سینه می‌شود. این افزایش حجم باعث کاهش فشار مایع جنب و باز شدن کیسه‌ها می‌شوند و هوا را به درون خود می‌کشانند. بنابراین عامل اصلی باز شدن کیسه‌های هوایی و ورود هوا به ششها پرده جنب است. اگر پرده جنب پاره شود شش کاملا جمع شده و از کار می‌افتد. در پایان دم ماهیچه‌ای ویژه دم استراحت می‌کنند. خاصیت ارتجاعی ششها و وزن قفسه سینه موجب می‌شود که ششها به حالت اولیه خود برگردند. برگشت ششها باعث افزایش فشار هوای درون شش نسبت به اتمسفر و در نتیجه بیرون راندن هوا می‌شود بازدم را بطور فعال نیز می‌توان انجام داد. 

تنظیم حرکات دم و بازدم

نورونهای بصل‌النخاع دارای فعالیت خودکار و متناسب هستند. در بصل‌النخاع علاوه بر نورونهای مرکز دم ، نورونهای دیگری وجود دارد که تحریک آنها ماهیچه‌های بازدم را فعال می‌کند. اما در تنفس عادی پس از توقف فعالیت مرکز عصبی دم ، انقباض ماهیچه‌های تنفسی پایان می‌یابد و بازدم به صورت غیر فعال و به علت خاصیت ارتجاعی ششها صورت می‌گیرد. همچنین مراکز ارادی تنفس در قشر مخ وجود دارد. گازهای تنفسی نیز در میزان فعالیت تنفس نقش دارند. عامل این تنظیم مقدار اکسیژن و بویژه دی‌اکسید کربنموجود در خون است. توازن این دو گاز در خون باید حفظ شود. 

انتقال و تبادل گازهای تنفسی

هنگامی که بک مولکول اکسیژن هوا وارد دستگاه تنفس می‌شود تا زمانی که به درون یکی از سلولهای بدن برسد باید مراحل زیر طی شود. 

  • انتقال از هوا به شش
  • انتقال از شش به خون (تبادل)
  • انتقال در خون
  • انتقال از خون به بافتها (تبادل).

عکس این حالات در مورد دی‌اکسید کربن صادق است. 

مباحث مرتبط با عنوان


محمدحسین آلطه بازدید : 264 پنجشنبه 25 اردیبهشت 1393 نظرات (0)


                                                  

تار عنکبوت
 شبکه‌ای از رشته‌های پروتئینی است که توسط عنکبوتها تنیده می‌شود. این پروتئین سرشار از آمینو اسیدهای آلانین و گلیسین است. بیشتر رشته‌های پلی پپتیدی سازندهٔ این پروتئین، به صورت صفحات بتا آرایش یافته‌اند. این صفحات در زمینه‌ای از رشته‌های آمینو اسید به صورت صفحات آلفا جای گرفته‌اند. مارپیچ‌های آلفا با بی نظمی زیادی به هم پیچیده‌اند و همین بی نظمی باعث خاصیت کش سانی تار می‌شود. یکی از ویژگی‌های جالب تار عنکبوت این است که مقدار زیادی نمک و مواد ضد باکتری و ضد قارچ دارد که در برابر حملهٔ باکتری‌ها و قارچ‌ها از آن محافظت می‌کند.


بقیه در ادامه مطلب!

تار عنکبوت شبکه‌ای از رشته‌های پروتئینی است که توسط عنکبوتها تنیده می‌شود. این پروتئین سرشار از آمینو اسیدهای آلانین و گلیسین است. بیشتر رشته‌های پلی پپتیدی سازندهٔ این پروتئین، به صورت صفحات بتا آرایش یافته‌اند. این صفحات در زمینه‌ای از رشته‌های آمینو اسید به صورت صفحات آلفا جای گرفته‌اند. مارپیچ‌های آلفا با بی نظمی زیادی به هم پیچیده‌اند و همین بی نظمی باعث خاصیت کش سانی تار می‌شود. یکی از ویژگی‌های جالب تار عنکبوت این است که مقدار زیادی نمک و مواد ضد باکتری و ضد قارچ دارد که در برابر حملهٔ باکتری‌ها و قارچ‌ها از آن محافظت می‌کند.

نحوهٔ تولید تار

عنکبوت از آب به عنوان حلال پروتئین ابریشم خود استفاده می‌کند. در عنکبوت مجاری تار ریسی وجود دارند. در بخش ابتدای هر مجرا، غده‌های ترشحی وجود دارند که پروتئین سازندهٔ تار را ترشح می‌کنند. در این قسمت ملکول‌های پروتئین در حلال آب غوطه ورند و حالت بلور مایع دارند. در بخش دوم مجرا، پمپ‌های پروتون، فعالانه یون‌های H+ را به درون مجرا ترشح و آن جارا اسیدی می‌کنند در این محیط، از خاصیت آب دوستی بلور مایع کاسته می‌شود. در نتیجه، ملکول‌های آب از ابریشم تار جدا و به کمک پمپ Na+/K+ATPase از مجرا برداشته می‌شوند. مجرای تارریسی در انتهای خود باریک تر می‌شود. در نتیجهٔ نیرویی که از عقب و دیوارهٔ مجرا به بلور مایع وارد می‌شود، این بلور شکل رشته مانندی به خود می‌گیرد و با برداشت ملکول‌های آب حالت جامد تری پیدا می‌کنند. بخش بعدی مجرا نقش مرکز کنترل کیفیت را دارد و در صورتی که پیوستگی تار مشکل داشته باشد، آن را بر طرف می‌کند. بخش انتهایی مجرا، محل خروج تار ریسیده شده‌است. چون در این بخش، تار حالت جامد تری به خود می‌گیرد، غده‌های ویژه‌ای مواد لغزنده کننده‌ای را به سطح داخلی مجراترشح می‌کنند تا خروج تار تسهیل شود.

کاربردهای تار عنکبوت

تار عنکبوت مقاومت بالایی دارد و درعین حال بسیار سبک و انعطاف‌پذیر است از این رو برخی آن را فولادزنده نامیده‌اند. این فولاد آن قدر محکم است که می‌توان از آن توری ساخت. و با آن یک بوئینگ ۷۴۷ را متوقف کرد و در عین حال، آن قدر سبک و انعطاف پذیر است که می‌توان از آن لباس تهیه کرد. بنابر این، کاربردهای آن در پزشکی و صنعت زیاد است.

کاربرد در پزشکی

به دلیل محکمی و در عین حال انعطاف پذیری، می‌توان از آن برای تهیهٔ نخ جراحی، زردپی و رباط مصنوعی و دستکش‌های جراحی بهره برد. تار عنکبوت نقش ضد عفونی کننده و پانسمانی نیز دارد. زیرا عنکبوت برای حفاظت تار پروتئینی خود در برابر باکتری و قارچ‌ها، تارش را به مواد ضد باکتری و ضد قارچ آغشته می‌کند. از این رو می‌توان از آن برای پانسمان زخم استفاده کرد.

کاربرد در صنعت

  • تولید طناب‌های بسیار محکم برای کوهنوردی، چتر نجات
  • تولید تورهای ماهیگیری محکم
  • تولید لباس غواصی مقاوم در برابر کوسه‌ها
  • تولید لباس ضد گلوله

خلق مواد برتر با تقلید از عنکبوت

پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس ( UCLA ) براین باورند که با مطالعه توانمندی عنکبوت‌ها در تنیدن تار می‌توان به راز تولید مواد قوی تر و بهتر پی برد . بنابراظهار نظر توماس هان، استاد دانشگاهمکانیک و هوا فضا دانشگاه کالیفرنیا و فرانک کو استاد دانشگاه در کسل، مهندسان می‌توانند با تقلید از قدرت عنکبوت در تنیدن تار، فرایند طراحی مواد را بهبود بخشند . به این ترتیب آن‌ها می‌توانند کارآیی محصولات گوناگونی را از راکت تنیس گرفته تا بمب افکن استلیث بهبود بخشند . آزمایش‌های انجام شده توسط پروفسور کو نشان می‌دهند که تار عنکبوت در برابر تغییر خواص، فوق العاده مقاوم است و می‌توان آن را در هوا یا زیر آب تنید .

الیاف تار عنکبوت و ظرافت آن – قطری در حدود ۰۲/۰ میکرون – برتری‌های فراوانی دارند . ویژگی‌های ذاتی تارعنکبوت برای مهندسان که در حال طراحی مواد برای مشتریان و بازار صنعتی هستند، بسیار جذاب است . پروفسور هان می‌گوید : « به طور معمول می‌توان موادی فوق العاده قوی ساخت ولی با این کار چقرمگی کاهش می‌یابد . هم چنین می‌توان موادی با چقرمگی فوق العاده بالا ساخت ولی استحکام کاهش خواهد یافت . ترکیب این دو ویژگی همان گونه که در تار عنکبوت مشاهده می‌شود، هدف ماست . »

پروفسور کوکه سال هاست عمر خود را صرف مطالعه الیاف عنکبوت کرده‌است، در ژانویه ۲۰۰۲ به دوست و همکار قدیمی خود پروفسور هان در UCLA پیوست تا چند پروژه پژوهشی را رهبری کند . این پروژه‌ها تحت تأثیر ویژگی‌های چشمگیر تار عنکبوت تعریف شده‌اند .

به عنوان مثال پروفسور هان، یک پلیمر را که با ذرات نانو متری تهیه شده توسط پروفسور ریچارد کانر در دانشکده شیمی دانشگاه کالیفرنیا تقویت می‌کند تا بتواند یک نانو کامپوزیت قوی تر با کارآیی بهتر بسازد . پروفسور هان با یک پلیمر پایه ( شبیه به ماده بیولوژیکی است که عنکبوت برای تنیدن تارش استفاده می‌کند ) آغاز کرده و ذرات نانو متری با ویژگی‌های مشخص را به آن می‌افزاید تا کامپوزیت‌هایی با کارآیی‌های گوناگون بسازد . پروفسور کو می‌گوید : « یک عنکبوت قدرت فوق العاده‌ای در تغییر ویژگی‌های تارش برای کارهای گوناگون دارد . این همان چیزی است که ما به دنبال آن هستیم . »

پروفسور هان توانست با افزودن نانو صفحات گرافیتی، ماده‌ای با خواص الکترو مغناطیسی بهتر از جمله رسانایی بالا تهیه کند . این ویژگی در ساخت هواپیما بسیار مهم است . پروفسور هان می‌گوید : « دیگر نباید نگران امواج الکترو مغناطیس و بارهای الکترو استاتیک که با عملکرد اجزای الکترونیکی تداخل می‌کنند باشید . » او می‌افزاید : « اگر رعد و برق به بال هواپیما که با مواد ضعیف ساخته شده‌است برخورد کند یک سوراخ بزرگ در آن ایجاد می‌کند . » قابلیت افزایش کارآیی یک کامپوزیت صنایع گوناگون را بهره مند می‌سازد . پروفسور هان که مدت سی سال است با نیروی دریایی و نیروی هوایی آمریکا کار می‌کند، اشاره می‌کند که محرکی قوی برای به کارگیری مواد با کارآیی بالا در صنایع هوا فضا وجود دارد . کاربردهای فضایی، ماهواره‌ها و هواپیماهای استیلث همگی به دقت بالا، کنترل حرارت، کنترل سفتی، پایداری و جذب رادار نیاز دارند . »

اگرچه بکارگیری ذرات میکرونی در طراحی مواد مدت‌های زیادی است معمول است، پروفسور هان ذرات نانو متری را برای افزایش کارآیی مواد به کار گرفته‌است . او می‌گوید : « هنگام به کارگیری ذرات با اندازه میکرونی استحکام کاهش می‌یابد، در حالی که با استفاده از ذرات نانومتری، کارآیی‌هایی هم چون ویژگی‌های الکترو مغناطیسی ماده افزایش می‌یابند، بدون این که استحکام آن دچار کاستی شود . »

پروفسور کو می‌گوید : « فناوری نانو به ما اجازه می‌دهد به آن چیزی که تأثیر کوانتومی نامیده می‌شود، دست یابیم . » این تأثیر کوانتومی است که علت افزایش کارآیی به صورت فزاینده، سریع تر شدنواکنش‌های شیمیایی و حرکت الکترون‌ها و هدایت بهتر حرارت را توضیح می‌دهد . در مقیاس نانو، به علت ریز بودن مواد و چسبندگی اتم‌ها ماده قوی تر می‌شود .

در حالی که پروفسور هان آزمایش‌هایی برای افزایش کارآیی نانو کامپوزیت‌ها انجام می‌دهد، پروفسور کو روی الیاف و نانو کامپوزیت‌های به شکل الیاف کار می‌کند . پروفسور کو معتقد است یک وجه مهم تارعنکبوت، شکل رشته‌ای آن است . در حالی که یک عنکبوت قادر است دسته‌ای از تارهای خود را بدون هیچ کوشش قابل ملاحظه‌ای تولید کند، انسان باید فرایندهایی همانند ریسندگی الکترواستاتیک یا الکترو ریسندگی را برای تولید الیاف در مقیاس نانو به کار گیرد .

فرایند الکترو ریسندگی، قابلیت ساخت الیافی با قطر کمتر از ۱۰۰ نانو متر ، ۱۰۰۰ برابر نازک تر از موی انسان را داراست . برای ریسندگی یک پلیمر مایع با دستگاهی شبیه به سوزن روی یک صفحه متصل به زمین، از بار الکتریکی استفاده می‌شود . این الیاف فوق العاده ظریف دارای خلل و فرج بسیاری بوده وسطح ویژه بالایی دارند، از نظر تجاری و علمی نانو الیاف به شدت مورد توجه قرار گرفته‌اند .

به گفته پروفسور کو یکی از برتری‌های شکل رشته‌ای، قابلیت فرم دهی آن به شکل دلخواه است . یک ورق صلب را نمی‌توان به هر شکلی در آورد، در حالی که الیاف را می‌توان به شکل‌های هندسی گوناگون شکل دهی کرد .

به دلایل مشابه، پروفسور هان از ذرات نانو متری برای افزایش ویژگی‌های یک پلیمر استفاده می‌کند . پروفسور کو می‌گوید : « نانو الیاف به جهات مختلف از الیاف میکرونی بهترند . نانو الیاف سطح بیشتری برای کارکردن دارند . هنگامی که شما ماده‌ای با قطر بسیار کم در اختیار دارید، سطح زیادی برای واکنش شیمیایی در اختیار دارید . یعنی وقتی ضخامت بسیار کم باشد، با مقدار ماده مساوی، قابلیت واکنش ماده با دیگر مواد بهتر است . »

کاربردهای بالقوه مواد ساخته شده با نانو ذرات، طیف وسیع و شناخته شده‌ای دارند . این کاربردها عبارتند از کامپیوترهای همراه، مخازن ذخیره انرژی هیدروژنی و دارو رسانی . حوزه الکتریک نیز تحت تأثیر نانو ذرات قرار گرفته‌است . سیم‌ها و لوازم الکترونیک کوچک تر شده‌اند ولی به لحاظ قدرت و سرعت رشد یافته‌اند . سازندگان لوازم صنعتی نیز فناوری نانو را برای ساخت لوازم ورزشی از جمله راکت تنیس به کار می‌گیرند .

پروفسور کو می‌گوید : « ممکن است عنکبوت‌ها هنوز پاسخ‌های بیشتری برای مهندسان در زمینه ساخت مواد برتر و محصولات بهتر داشته باشند . » پروفسور کو، تار عنکبوت را یکی از جذاب ترین مواد موجود در طبیعت می‌داند . به گفته او می‌توان از عنکبوت‌ها نکات بیشتری را فرا گرفت و هنوز رازهایی برای حل باقی‌مانده‌است .

محمدحسین آلطه بازدید : 155 چهارشنبه 24 اردیبهشت 1393 نظرات (0)

ذات الریه عفونتی است كه منجر به التهاب و پرشدن فضاهای داخل ریه (آلوئول ها) و مجاری هوایی كوچك از مایع می گردد. به دنبال ایجاد عفونت گلبول های سفید به طرف ریه ها حركت می كنند تا با عفونت مبارزه نمایند.اما این جریان منجر به اختلال عملكرد اصلی ریه كه همان دریافت اكسیژن از هوا و انتقال آن به سیستم گردش خون ( و در نتیجه در تمام بدن ) است می گردد.

 این نشانگر چگونگی تاثیر عفونت ریوی بر ریه هاست

 علت بیماری 

 

كروب های متفاوتی عامل ذات الریه هستند . اگر چه بعضی از این میكروبها شایع و تشخیص آن آسان است اما در مواردی تشخیص عامل بیماری بسیار مشكل می باشد.

 منشا عفونت 

برخی از میكروارگانیسم ها خصوصا ویروسها همراه تنفس وارد ریه می شوند، قرد دچار عفونت ، با عطسه و سرفه میكروارگانیسم ها را وارد هوا می كند . بعضی از میكروبهایی كه به طور معمول در حلق افراد زندگی می كنند بی ضرر هستند. در صورتی كه شخص به هر علت از جمله به علت ابتلا به ویروس ، ضعیف شده باشد این میكروبها به درون ریه ها راه می یابند.برخی از انواع این بیماری كه نایاب تر هستند ممكن است از منشا غیر عادی ایجاد گردند.میكروبهایی كه سبب بیماری لژیونر می گردند گاهی اوقات به علت اشكال در سیستم های تهویه از طربق این سیستها و همچنین توسط دوش های آب انتقال می یابند. همچنین عامل بیماری سیتاكوزیس معمولا توسط طوطی به انسان منتقل می شود.
  چه كسانی در معرض ابتلا به این بیماری هستند و میزان شیوع آن چقدر  است ؟

هر فردی ممكن است به ذات الریه مبتلا شود حتی اگر جوان و سرحال باشد. با این وجود در كودكان ، سالخوردگان ، افراد سیگاری و اشخاصی كه در اثر یك بیماری طولانی مدت ( مخصوصا همراه  اختلال ایمنی )ضعیف شده  باشند شیوع  ذات الریه بیشتر است. از علائم این بیماری معمولا تب ، احساس كسالت و بی اشتهایی می باشد. این بیماری تقریبا دربیشتر مواقع با سرفه ( اغلب به همراه خلط كثیف ) و تنگی نفس‌( با احساس سنگینی در عضلات ققسه سینه ) همراه است. در صورتی كه عفونت ،‌پرده پوششی ریه (جنب )‌را درگیر سازد سبب درد در ناحیه قفسه سینه می شود كه با تنفس ،‌ این درد افزایش می یابد . این وضیعت را پلورزی یا ذات الجنب می نامند.

 درمان 

بیشترین اثر درمانی را آنتی بیوتیك ها دارند. مصرف زیاد مایعات حائز اهمیت است و گاهی اوقات ممكن است داروهای مسكن مورد نیاز باشد. اكثر بیماران مبتلا به ذات الریه در منزل و به كمك دستورات پزشك معالج، بهبود می یابند. اما در حدود یك ششم از بیماران به قدری بد حال هستند كه باید آنها را جهت مراقبت های ویژه به بیمارستان انتقال داد. اگر چه بیشتر بیماران بهبودی كامل می یابند و تبشان نیز به سرعت از بین می رود اما هنوز احساس خستگی و بیحالی در آنها ادامه می یابد . متاسفانه عده  كمی نیز در اثر این بیماری جان خود را از دست می دهند . در حال حاضر تحقیقاتی در جریان است تا روشهای بهتری برای جلوگیری از مرگ و میر ناشی از این بیماری ابداع گردد.

 پیشگیری  از آنجائی كه افراد سیگاری بیش از همه در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند ،‌ترك سیگار مهمترین عامل پیشگیری از این بیماری می باشد. تزریق واكسن انفلونزا با شروع فصل بیماری (‌ پاییز و زمستان )‌ برای اشخاصی كه سابقه طولانی بیماری  ریوی دارند توصیه می شود. در حال حاضر واكسنی برای مقابله با شایع ترین عامل ذات الریه یعنی پنوموكوك موجود می باشد. این واكسن برای بیمارانی كه مشكلات قلبی و ریوی دارند نیز توصیه می گردد.


محمدحسین آلطه بازدید : 102 سه شنبه 23 اردیبهشت 1393 نظرات (0)

 


نیروی جاذبه یا گرانش چیست؟


گرانش
 یا جاذبه، پدیده‌ای است که در آن همهٔ اجسام جرم‌مند یکدیگر را جذب می‌کنند. تأثیر گرانش بر این اجسام، یعنی تأثیر جذب یک جسم جرم‌مند، جسم جرم‌مند دیگر را، به صورت وزن رخ می‌نماید. از آشناترین نمودهای گرانش فرو افتادن سیب از درخت است. پدیدهٔ گرانش معمولاً در مقیاس‌های بزرگ یا خیلی بزرگ هنگامی که جرمِ دست‌کم یکی از اجسام درگیر خیلی زیاد است رخ می‌نماید. بنابراین نمودهای گرانش در حرکت اجسام آسمانی و مسیر سیاره‌ها به گرد خورشید دیده می‌شود.

به‌طور کلاسیک، گرانش یکی از چهارنیروی اصلی طبیعت (سه نیروی دیگرالکترومغناطیس، نیروی هسته‌ای ضعیف و نیروی هسته‌ای قوی) شمرده می‌شود. از میان این نیروها، گرانش از همه ضعیف‌تر است از این رو در فرایندهای ریز-مقیاس که نیروهای دیگر حضور فعال دارند، اثر گرانش کاملاً قابل چشم‌پوشی‌است. در فیزیک معاصر نظریه نسبیت عام برای توضیح این پدیده بکار می‌رود، اما توضیح کمتر دقیق ولی ساده‌تر آن در قانون جهانی گرانش نیوتون یافت می‌شود. در اکثر فعالیت‌های روزمره، از جمله فرستادن موشک به فضا قانون جاذبه عمومی نیوتن کاملاً کارآمد است. هرجرم ذره‌ای جرم ذره‌ای دیگر را درراستای تقاطع آن‌ها با نیرویی جذب می‌کنداین نیرو با حاصلضرب جرم‌ها متناسب است وبامربع فاصله آن‌ها رابطه عکس دارد. این قانون از قوانین بنیادی فیزیک است.

برای اندازه‌گیری شتاب ثقل از ابزاری به نام گرانش‌سنج استفاده می‌شود.

نگاهی جدید به منشأ گرانش

گرانش، نیروی مرموزی است که هرچند نظریه نسبیت عام انیشتین، آن‌را به خوبی توصیف می‌کند؛ اما منشا آن کماکان ناشناخته است. آیا می‌توان جهت‌گیری آرایش اطلاعات اجسام مادی را درفضا عامل گرانش دانست؟

اگرچه نیروی جاذبه ابتدا توسط قوانین نیوتن و سپس نسبیت عام انیشتین به خوبی توصیف شد، با این وجود ما هنوز نمی‌دانیم چگونه خواص بنیادین جهان با هم ترکیب می‌شوند و این پدیده را ایجاد می‌کنند. قوانین نیوتن و انیشتن به ما می‌گویند که گرانش چگونه عمل می‌کند اما از منشأ پیدایش آن چیزی بیان نمی‌کنند.

اریک ورلیند از دانشگاه آمستردام هلند، رویکرد جدیدی را برای توصیف نیروی جاذبه پیشنهاد کرده است. این فیزیکدان نظری و از تئوریسین‌های برجسته نظریه ریسمان، استدلال می‌کند که جاذبه گرانشی ممکن است ناشی از جهت آرایش اطّلاعات اجسام مادی در فضا باشد 

محمدحسین آلطه بازدید : 163 دوشنبه 22 اردیبهشت 1393 نظرات (0)
جانور کندرو یا تنبل که تاردیگرید (Tardigrade) نیز خوانده می‌شود، یکی از عجیب ترین موجودات روی زمین است. این موجود عجیب می تواند در محیط‌های خشن فیزیکی یا شیمیایی – که عموماً حیات در آنها ناممکن است – زندگی کند. 


.عجیب ترین موجود روی زمین كه در خلاء زنده است + تصاویر


آیا این یک موجود بیگانه است؟ احتمالاً نیست، اما شاید از میان همه حیوانات روی زمین، این موجود تاردیگرید یا جانور کندرو نام دارد. 

به گفته ی محققان طول بزرگترین تاردیگرید از ۱.۵ میلی متر بیشتر نمی‌شود و خیلی از آنها روزهای خود را صرف خوردن جلبک ها و باکتری ها و شنا کردن در قطرات آب، خزه، گلسنگ ها می‌کنند و به همین دلیل بدن بسیاری از آنها شفاف است. آنها در دمای ۲۷۳- و ۱۵۱ سانتیگراد زنده می ماند و می تواند تا سالها بدون غذا و آب به زندگی ادامه دهد. این جانوران همچنین می‌توانند در برابر فشاری بیش از فشار عمیق ترین اقیانوس‌ها تاب بیاورند یا در محیط خلا بیرون از جو زمین زنده بمانند. 

تاردیگریدها می‌توانند در برابر پرتو خورشیدی، پرتو گاما یا پرتو یونی – به میزانی چند صد برابر آنچه که برای یک انسان کشنده است – زنده بمانند. جالب ترین چیز در مورد این جانور توانایی انطباق در هر محیطی اعم از خشک ، تر و در مناطقی مانند استوا ، هیمالیا و … هم دیده شده اند. با تمام این اوصاف دو دلیل عمده وجود دارد که این جانوران تا به حال، موفق به تسخیر زمین نشده اند اول اندازه بسیار کوچک آنها و دوم حرکت کُند این جانوران است، بطوری که اندازه بیشتر آنها از ۰.۳ تا ۰.۵ میلیمتر و بزرگترین آنها به کمتر از ۱.۵ میلیمتر میرسد و سرعت حرکتشان نیز آنقدر کند است که به "جانور کندرو” یا تنبل (Tardigrade) معروف هستند. 

عجیب ترین موجود روی زمین كه در خلاء زنده است + تصاویر


در این تصویر یک تاردیگرید میلیمتری را مشاهده می کنید که توسط "میکروسکوپ الکترونیکی" گرفته شده است. 

این جانوران می‌توانند بدون آب و غذا در زمان های طولانی در حدود ده سال زندگی کنند، تاردیگریدها بسیار بادوام و ماندگارند زیرا آن‌ها می‌توانند DNA خود را ترمیم کنند و میزان آب بدنشان را تا کمترین مقدار ممکن، به میزان ۳ درصد کاهش دهند. این موجود در سال ۲۰۰۷، به همراه فضانوردان به فضا برده شد و در ۱۰ روز در خلا مورد آزمایش قرار گرفت و زنده ماند و سپس به زمین بازگردانده شد. 

محمدحسین آلطه بازدید : 122 یکشنبه 21 اردیبهشت 1393 نظرات (0)

به نظر شما سنگ ها هم می توانند رشد کنند در حالی که سنگ ها هیچ ماده غذایی و ویتامینی دریافت نمی کنند؟

                تراشه منگنز - آهن

بله سنگ ها می توانند رشد کنند اما مشاهده این روند به جذابیت تماشای یک نقاشی زیبا نیستد. بله رشد سنگ ها واقعیت دارد سنگی است به نام تراشه منگنز – آهن که روی کوه های زیر دریا رشد می کند. سرعت رشد این سنگ بسیار کند است. سرعت رشد تراشه منگنز – آهن حدود ۱ میلیمتر در هر میلیون سال می باشد.

این را هم خوب است بدانید که ناخن های شما تقریبا هر دو هفته به همان اندازه رشد می کند.

محمدحسین آلطه بازدید : 324 شنبه 20 اردیبهشت 1393 نظرات (0)

                          چهره انسانهای اولیه اروپا مشخص شد

آنها دریافتند این مرد غارنشین با وجود داشتن چشم های آبی، موهای تیره داشته ؛ این به آن معناست که او شواهدی از تکامل ژنتیکی انسان را در خود داشته است.

بقایای بدن این مرد غارنشین در ارتفاعات پنج هزار پایی کوهستانی در شمال غرب اسپانیا در سال 2006 یافت شد.

کارشناسان از یافتن این شکارچی باستان هیجان زده شده و آن را "لابرانا 1 " نامیدند - اسمی که ترکیبی از ژنهای آفریقایی واروپایی است.

نتایج به دست آمده از تحلیل  DNA یکی از دندانهای این مرد غار نشین، حاکی از آن است که وی دارای موهای تیره (احتمالا مشکی )، پوست تیره و چشم های آبی  پررنگ بوده است.

 

بقیه در ادامه مطلب!


چهره انسانهای اولیه اروپا مشخص شد
آنها دریافتند این مرد غارنشین با وجود داشتن چشم های آبی، موهای تیره داشته ؛ این به آن معناست که او شواهدی از تکامل ژنتیکی انسان را در خود داشته است.

بقایای بدن این مرد غارنشین در ارتفاعات پنج هزار پایی کوهستانی در شمال غرب اسپانیا در سال 2006 یافت شد.

کارشناسان از یافتن این شکارچی باستان هیجان زده شده و آن را "لابرانا 1 " نامیدند - اسمی که ترکیبی از ژنهای آفریقایی واروپایی است.

نتایج به دست آمده از تحلیل  DNA یکی از دندانهای این مرد غار نشین، حاکی از آن است که وی دارای موهای تیره (احتمالا مشکی )، پوست تیره و چشم های آبی  پررنگ بوده است.

چهره انسانهای اولیه اروپا مشخص شد

این ترکیب از ویژگی های اروپایی و آفریقایی نشان می دهد که دگرگونی نژادی انسانهای مدرن تا مدتها پس از آنکه آفریقا را ترک کردند ادامه داشته و با تغییر در رنگ چشم ها شکل گرفته که البته پیش از روشن شدن رنگ پوست آنها روی داده است.

پروفسور چارلز لانوزا – فاکس، مجری این تحقیقات از موسسه زیست شناسی تکاملی در بارسلون اسپانیا می گوید: بزرگ ترین شگفتی این کشف آن بود که این فرد نسخه های آفریقایی را در ژنهای خود داشته که رنگدانه های روشن را در اروپایی های امروزی تعیین می کرده است . شگفتی بیشتر این کشف این بود که وی دارای تغییرات ژنتیکی بوده که چشم های آبی را برای او به ارمغان آورده است.

لابرانا 1 نشان دهنده شباهت های ژنتیکی به اهالی کشورهای اسکاندیناوی است و همچنین مشابهت هایی را با مردمانی که بیش از 20 هزار سال پیش در سیبری زندگی می کردند دارد.

وی یکی از دو اسکلت مرد به خوبی حفظ شده و به دست آمده از سیستم غار لا برانا – آرینترو در نزدیکی لئون است.

این دانشمندان بر روی DNA لابرانا1 تمرکز کردند چرا که در وضعیت بهتری بود. آنها امیدوارند ژنوم مرد غار نشین دیگر موسوم به لا برانا 2 را نیز مشخص کنند.

چهره انسانهای اولیه اروپا مشخص شد

این 2 مرد غار نشین حدود هفت هزار سال پیش و در دوره میانسنگی زندگی می کرده اند که حدود 5 هزار سال پیش با توسعه کشاورزی و دامپروری در خاورمیانه به پایان رسید.

DNA یکی از اهالی سیبری که یک پسر بچه بوده است سال گذشته شباهت هایی را با بومیان آمریکا نشان می دهد.

این داده ها نشان دهنده تداوم ژنتیکی در جمعیت های مرکزی و غربی اوراسیاست.

نکات ژنوم لابرانا 1 به برخی از تغییرات ایجاد شده در انسان در نتیجه تغییر از   موجودیت یک شکارچی به یک کشاورز حکایت دارد.

لابرانا 1 احتمالا نمی توانسته لاکتوز موجود در شیر را هضم کند یا یا غذای نشاسته ای که بعدها غذای اصلی کشاورزان نوسنگی شد کنار بیاید.

پیش از این دانشمندان امیدوار بودند به تغییرات در سیستم ایمنی انسان در نتیجه قرار گرفتن در معرض باکتری و ویروس های ناشی از حیوانات و دام پی ببرند.

چهره انسانهای اولیه اروپا مشخص شد

اما تعدادی از تغییرات DNA مقاومت به عفونت در اروپاییان مدرن در این شکارچی باستان وجود دارد. موضوعی که نشان می دهد مقاومت در برابر باکتری ها ناشی از سازگاری با کشاورزی نیست و منشا قدیمی تری دارد.

ترکیب ویژگی های اروپایی و آفریقایی نشان می دهد مدتها پس از انکه انسان مدرن آفریقا را ترک کرد دگرکونی های نژادی او همچنان ادامه داشته است با تغییرات در رنگ چشم صورت گرفته و پس آن رنگپوست او روشن شده است.

نتایج این تحقیقات درنشریه نیچر منتشر شده است و نشان می دهد واریانهای ژنتیکی  رنگدانه های روشن پوست در برخی از جمعیت های اروپایی در دوره میانسنگی کامل نشده و شیوع این تغییرات ژنتیکی با رنگ چشم روشن/ آبی احتمالا پیش از تغییرات در رنگ پوست بوده است.

محمدحسین آلطه بازدید : 114 شنبه 06 اردیبهشت 1393 نظرات (0)

مونه سؤال علوم تجربی سوم راهنمایی بخش اول

 

 

در جاهای خالی کلمات مناسب بنویسید:

 

1- کاغذ لیتموس آبی در محلول سرکه به رنگ....................در می آید.

 

            2- نیروی جاذبه در میان یون ها با بار ناهمنام.....................ایجاد می کند.

           

3- الف- ترکیب یونی و ترکیب مولکولی را مشخص کنید.اکسیژن(..........) سدیم کلرید(..........)

 

4-بیشترین جرم اتم در .............است.

 

5-  وقتی اسید ی با یک باز ترکیب می شود یک ...............  وآب بدست می آید.

 

6-  وقتی اسید ی با یک باز ترکیب می شود یک ...............  وآب بدست می آید.

 

7- در هسته ی اتم ذره ای با بار الکتریکی مثبت به نام ...........وجود دارد.(الکترون- پروتون- نوترون)

 

8-به ماده ای که محلول آن جریان برق راازخودعبورمی دهد........می گویند.(الکترولیت-غیرالکترولیت-ترکیب مولکولی)

 

9- اگر از یک اتم الکترونی جدا شود دارای بار الکتریکی ............... می شود.(الف- مثبت    ب- منفی)

 

10- اتمی که تنها یک پروتون هسته ی آن را می سازد..............نام دارد.    (الف-هلیم   ب- هیدروژن)

11- بار پروتون .........................است .

 

 

عبارت های زیر را با گزینه ی (الف)یا(ب) کامل کنید.

 

1 اگر از یک اتم الکترونی جدا شود دارای بار الکتریکی ................ می شود.(الف- مثبت    ب- منفی)

 

2- اتمی که تنها یک پروتون هسته ی آن را می سازد................نام دارد.    (الف-هلیم   ب- هیدروژن)

 

 

12- مدل اتمی رادر فورد و بور چه شباهت و چه تفاوت هایی با هم دارند؟

 

 

                          ۵۶                

 26 یک  اضافه شود، عدد اتمی و عدد جرمی آن چه تغییری می کند؟چرا؟Fe 13- اگر به اتم 

 

 

14- پیوند کووالانس و پیوند یونی چه شباهت و چه تفاوتی با هم دارند؟

 

 

15- یک ویژگی مهم ترکیب های یونی را بیان کنید؟

 

 

16- عدد جرمی عنصری 8 است و در هسته ی آن 5 نوترون وجود دارد .عدد اتمی ،تعداد الکترون و پروتون آن را مشخص کنید و مدل بور را برای آن رسم کنید؟

 

17- پیوند کووالانسی با پیوند یونی را با هم مقایسه کنید(شباهت و تفاوت آنها را بنویسید)

                        

 

 

الف- این مدل مربوط به کدام دانشمند است؟                                                                     

ب- عدد اتمی و عدد جرمی این ذره را مشخص کنید؟                                                         

ج- این ذره یون مثبت  است یا منفی؟چرا؟                                                                

 

 

18- نمودار بور برای اتمی که در هسته ی آن سه پروتون و چهار نوترون وجود داردرا رسم کنیدو عدد اتمی وعدد جرمی را مشخص کنید؟

 

 

 

19- مدل اتمی تامسون و رادر فورد چه شباهت و چه تفاوت هایی دارند؟

-گاهی به دلیل زیاد بودن ترشحات اسید معده احساس ناراحتی می کنیم و معمولا پزشکان برای درمان آن قرص  سدیم کربنات که یک ماده ی بازی است تجویز می کنند . چرا؟      

 

20 - برای هیدروژن سه ایزوتوپ یافت می شود.  الف- کدام ایزوتوپ از همه سبک تر است.چرا؟

ب-تفاوت این سه ایزوتوپ چیست؟  

 

 

 

 

          

      3H

        

 

      2H

1   

              1H

1          

 

 

  

                   

 

 

 

 

 

 

21- جدول زیر را کامل کنید:

 

      فرمول شیمیایی         

نام عناصر

تعداد هر عنصر

C6H12O6       

   

 

 فرمول شیمیایی  یک ترکیب می باشد.در این ترکیب چه عناصری و به چه تعداد وجود دارد ؟)C6H12O622-(

 

 

 

 

 

      18O

        

      17O

            8

       16O

            8

ایزوتوپ

 

200

37

99763

تعداد ایزوتوپ ها در میان یکصد هزار اتم

23- با توجه به جدول به سؤالات زیر پاسخ دهید.                                                                      

الف- کدام ایزوتوپ از همه سبک تر است.چرا؟ 

 

ب-تفاوت این سه ایزوتوپ چیست؟

ج-کدام ایزوتوپ در طبیعت به مقدار بیشتری یافت می شود؟

 

 

24- علی در گزارش خود نوشته است که محلول ترکیب های یونی الکترولیت محسوب می شوند چه تفسیری برای این گفته دارید؟

 

25- برای ترکیب مولکولی تفلون یک کاربرد بنویسید؟

 

26- نمودار بور برای اتمی که در هسته ی آن سه پروتون و چهار نوترون وجود داردرا رسم کنیدو عدد اتمی وعدد جرمی را مشخص کنید؟

 

27- هنگاه جابه جایی وسایل در آزمایشگاه برچسب بعضی از مواد افتاده است.اکنون محمد می خواهد مواد اسیبدی و بازی را از هم جدا کند او چگونه می تواند این کار را انجام دهد.لطفاً او را راهنمایی کنید؟

 

 

28-مدل اتمی بور را بیان کنید؟

 

 

29- چگونه می توان فهمید یک ماده الکترولیت است یا خیر؟ با طراحی یک آزمایش توضیح دهید؟

 

 

30- درهنگام انجام آزمایش مقداری اسیدسولفوریک برروی دست مجید ریخت.

اگر شما آنجا بودید چه کار هایی را انجام می دادید؟

 

31- فرمول شیمیایی را تعریف کنید و بنویسید فرمول شیمیایی چه اطلاعات سودمنذی به ما می دهد؟

 

 

32- مدل اتمی تامسون را بیان کنید؟

 

 

33- مدل اتمی رادر فورد و بور چه شباهت ها و چه تفاوت هایی با یکدیگر دارند؟

 

 

34- جدول زبر را کامل کنید:

 

کاشف آن

جای ذره

جرم

بار الکتریکی

نام ذره

       

پروتون

     

0

 

تامسون

       

 

 

 

35- ایزوتوپ را تعریف کنید و شباهت ها و تفاوت های ایزوتوپ ها را بنویسید؟

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

36 -مفاهیم زیر را تعریف کنید:

 

1- ایزوتوپ:

 

2-یون:

 

3-خنثی شدن

 

4- فرمول شیمیایی

 

 5-نمک خنثی:

 

6- عدد جرمی: 

 

7- -پیوند کووالانسی: 

 

8- شناساگر:

 

ا9- عدد اتمی:

 

10- جدول تناوبی:

 

11-پیوند یونی

 

12- نماد شیمیایی:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

نمونه سؤال علوم تجربی سوم راهنمایی بخش دوم

 

 

 جاهای خالی را با کلمات مناسب تکمیل کنید:

1-با مطالعه ی فسیل ها در می یابیم که از گذشته های دور تا به امروز ساختمان بدن جانداران

 بتدریج ...............شده است.

 

2- علت حرکت ورقه ها .......................است.

 

3- علت حرکت ورقه ها .......................است.

 

4- به قطعاتی که در فاصله ی بین مریخ و مشتری قرار دارند.............................گفته می شود.

 

5-صفات ارثی از طریق  ....................  داخل هسته به ارث می رسند.

 

6- تغیرات در ............. جانداران پدید می آید نه در افراد آنها.

 

7-صفات ارثی از طریق  ....................  داخل هسته به ارث می رسند.

 

به قطعاتی که در فاصله ی بین مریخ و مشتری قرار دارند.........گفته می شود.

 

 عبارت های زیر را با گزینه ی (الف)یا(ب) کامل کنید.

8- ستاره های قرمز نسبت به سایر ستاره های زرد ........................است.          

   (الف داغ تر   ب- سردتر)

 

9- منشأ گرمای خورشید تبدیل .........................است.    

  (الف- هیدروژن به هلیم   ب- هلیم به هیدروژن)

 

10- در یک سری از سنگ های رسوبی کدام لایه قدیمی تر و کدام یک جدید تر است؟چرا؟

 

 

11- برای این که بدن جانداری به فسیل تبدیل شود چه شرایطی لازم است؟چرا؟1

 

12- چهار مورد از موارد استفاده ی فسیل ها را نام ببرید؟1

 

13- در یک جنگل تعدادی زرافه با گردن های کوتاه و بلند زندگی می کنند .آینده ی آنها را بر طبق نظریه ی لامارک و داروین چگونه پیش بینی می کنید؟چرا؟5/1

 

14- وقتی ورقه ی اقیانوسی با ورقه ی قاره ای برخورد می کند چه روی می دهد؟توضیح دهید؟5/1

 

 

15- چرا سنگ های قاره ها بسیار قدیمی اند ولی سنگ های کف اقیانوس ها جوان هستند؟1

 

16-  مولکول DNA به آسانی دچار تغییر نمی شود.چرا؟چه عواملی موجب تغییر آن می شوند؟نام ببرید؟1

 

13- اخترشناسان دما و ترکیب ستارگان را چگونه مشخص می کنند؟5/1

 

19- علت جابجایی ورقه های تشکیل دهنده ی زمین چیست ؟ توضیح دهید. 1

20-هر سا له چند سانتیمتر بر وسعت اقیانوس ها افزوده می شود. علت آن چیست؟5/1

                    

 

21-  دلایل هر یک از موارد زیر را بنویسید؟

الف- دنباله دارها را به گلوله ی برف گل آلود تشبیه کرده اند.

ب- در برخورد دو ورقه ی قاره ای ورقه ای به زیر ورقه ی دیگر نمی رود.

 

22-تغیرات در جمعیت جانداران به وجود می آیدیا در افراد؟به چه دلیل؟

 

23- محققان تعداد مساوی از خرگوش های سیاه و سفید را در محیط پوشیده از برف رها کرده اند پس از گذشت مدتی شانس زنده ماندن کدام گروه کمتر است ؟به نظر شما علت آن چیست؟

 

24-  چه زمانی می توان قبول کرد که در سنگ های رسوبی لایه های بالای جدید تر از لایه های زیرین است

 

25- هر یک از پدیده های زیر از برخورد کدام ورقه هابه وجود می آید.

الف - جزایر قوسی(........................................)       

  ب - گودال ها ی اقیانوسی(...............................)

 

26- شهر تهران بر روی کمربند زلزله خیز کشورمان قرار دارد و از آخرین زلزله ای که در این شهر روی داده سال های زیادی می گذرد به نظر شما به این ترتیب خطروقوع زلزله در تهران بر طرف شده است.نظر شما چیست؟

 

27- محل های مناسب برای فسیل شدن در خشکی را نام ببرید:(چهار مورد).

 

 28- سیارات منظومه ی شمسی به چند دسته تقسیم می شود نام ببریدو دو تفاوت آنها را بنویسید؟.

 

29- در یک منطقه ی بیابانی تعدادی خرگوش قهوه ای و سفید زندگی می کنند و با توجه به اینکه نیمی از بچه خرگوش های به دنیا آمده سفید و نیمی دیگرقهوه ای می باشند اما بیشتر خرگوش های بالغ قهوه ای می باشند.چرا؟این بیانگر نظریه ی کدام دانشمند است؟.

 

30- ورقه های دور شونده در کجا قرار دارندو چگونه از هم دورمی شوندونتیجه ی این دور شدن چیست؟5/1

 

31 - نظریه ی زمین ساخت ورقه ای را بیان کنید؟

 

32 - وقتی ستاره ای پر نورتر به نظر می رسد معنایش چیست؟

 

33چرا درمیان جانوران رقابت به وجود می آید؟و چه جانورانی در رقابت پیروز می شوند؟

 

ا34- دو عامل را که در زیر سنگ کره موجب شکل پذیری و خمیری شدن آن گشته است را بنویسید

 

35-به نظرشمایک جاندارپس ازمرگ بایدبه دورازچه عواملی قرار گیردتا همه یا قسمتی ازجسد آن سالم بماند؟(دومورد)

 

46-الف- محققان تعداد مساوی از خرگوش های سیاه و سفید را در محیط پوشیده از برف رها کرده اند پس از گذشت مدتی شانس زنده ماندن کدام گروه کمتر است ؟به نظر شما علت آن چیست؟

 

37- در مناطق بیابانی مقدار بارش بسیار کم وتبخیر آب سریع است با توجه به این مطلب مشخص کنید که در بیابان

شانس زنده ماندن کدام درخت بیشتر است .درختان با برگ سوزنی یا پهن؟پاسخ خود را توضیح دهید و بنویسید برای پاسخ خود از نظریه ی کدام دانشمند استفاده کرده اید؟

38- ورقه های دور شونده در کجا قرار دارندو چگونه از هم دورمی شوندونتیجه ی این دور شدن چیست؟5/1

 

 

39- نظریه ی زمین ساخت ورقه ای را بیان کنید؟

 

40- مکان های مناسب برای فسیل شدن کجاست؟چرا؟

 

41- ترتیب پیداش جانوران را بنویسید؟

 

42- نظریه ی دوریس را بیان کنید؟

 

43- وقتی دو ورقه ی اقیانوسی به هم برخورد می کنند چه روی می دهد؟توضیح دهید؟

 

 

 

 

 

 

 

44- مفاهیم زیر را تعریف کنید:

 

جهش

 

الف-فسیل:

 

ج- جزایر قوسی:

 

جهش:

 

صورت های فلکی:

 

سیارک ها:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

نمونه سؤال علوم تجربی سوم راهنمایی بخش سوم 

 

 

 

-                                                                                                    در جا های خالی کلمات مناسب بنویسید؟ 

 

 

 

 

جملات زیر را بااستفاده از کلمات داخل پرانتز کامل کنید.

1-به تخلیه ی الکتریکی بین ابر و زمین ........................می گویند.(برقگیر-جرقه-)

2- اگر الکتروسکوپی را که با میله ی شیشه ای باردار(مثبت) به روش القای بار الکتریکی باردار کنیم بار القا شده در الکتروسکوپ .......................می شود.(مثبت- منفی)

 

 

 

3-حسن می گوید اگر چیزی حرکت نکند می توان گفت بر آن هیچ نیرویی وارد نشده است.آیا شما نظر او را قبول دارید؟چرا؟یک مثال بزنید؟ 

 

4-با توجه به این که در هنگام کار انرژی از صورتی به صورت دیگر تبدیل می شود توضیح دهید در هر کدام از موارد زیر چه تبدیلات انرژی صورت می گیرد؟

الف- قطره های باران بر زمین می بارد.

آزمایشی طراحی کنید و بنویسد که نشان دهد هوا بر اجسام فشار وارد می کند

 

5- دو قاعده ی اساسی را در مورد بارهای الکتریکی را بیان کنید؟

 

6- قانون اهم را بیان کنید؟

 

7- در دو بادکنک به یک اندازه هوا وارد کرده ایم بادکنک شماره (1) را درون یخچال و بادکنک شماره ی (2) را درون اتاق نزدیک بخاری گذاشته ایم .به نظر شما میزان فشار در کدام بادکنک بیشتر است؟ چرا؟

 

8- مجید همراه خانواده به بیرون از شهر رفته بود و آنها آتش بزرگی را فراهم نمودند. در این هنگام مجید کپسول پیک نیک را برداشت واز محل آتش دور کرد.به نظر شما چرا او این کار را انجام داد؟

 

9- آذرخش یا صاعقه را تعریف کنید؟و بنویسید چگونه می توان ساختمان های بلند را از خطر آن محفوظ نگه داشت؟ چرا؟

 

10- نوع بار الکتریکی یک جسم را با چه وسیله ای و چگونه مشخص می کنند؟

 

11- شدت جریان چیست؟با چه وسیله و واحدی اندازه گیری می شود؟

 

12- دو قاعده ی اساسی در باره ی بار های الکتریکی را بیان کنید؟

 

13- با طراحی یک آزمایش نشان دهید فشار مایعات به ارتفاع بستگی دارد؟

 

 

14- اختلاف پتانسیل الکتریکی را تعریف کنید؟وبنویسید با چه وسیله و چه واحدی اندازه گیری می شود؟

 

15- با چه وسیله ای و چگونه می توان نوع بار الکتریکی جسم بار دار را تشخیص داد؟

 

 

16- آهن ربا به روش مالش چگونه ساخته می شود و قطب های آهن ربای جدید با آهن ربای قبلی چه تفاوتی دارد؟

 

18-نوع بار الکتریکی یک جسم را با چه وسیله ای و چگونه تشخیص می دهند؟توضیح دهید؟

 

19-وقتی کار انجام می شود دو حالت برای انرژی پیش می آید؟آن دو حالت را با ذکر مثال بنویسید؟

 

20- مفاهیم زیر را تعریف کنید:

انرژی:

الف- فشار:

ب- مقاومت الکتریکی :       

ج- الکترون آزاد:                

د- اختلاف پتانسیل: 

 

 

 

مسائل علوم تجربی سال سوم 

 

 

 

مسائل کار 

 

 

1- تخته سنگی به جرم 7 کیلو گرم را 3متر جابجا کرده ایم .مقدار کار انجام شده را حساب کنید؟

 

2- جسم مقابل را بر روی زمین به اندزه ی نیم متربه  طرف جلو می کشیم ؛عقربه ی نیروسنج عدد 2 را نشان می دهد  

                                  

 

   

              

    

 

 

 

3- جرثقیلی بار 5000نیوتونی را در 3 متری سطح زمین نگه داشته است. چه مقدار کار انجام می دهد؟چرا؟

 

4- گلوله ای در اثر نیروی اصطکاک 40 نیوتونی پس از 200 متر جابجا یی متوقف می شود،مقدار کار انجام شده توسط نیروی اصطکاک چقدر است ؟

 

5- یک گارگرساختمانی 10 بلوک سیمانی به وزن 125 نیوتون راتا بالای دیواری به ارتفاع 2 متر جا به جا می کند .

محا سبه کنید کار انجام شده توسط کارگر چقد است؟

 

6- حسن یک جعبه ی میوه ی 300 نیوتونی را با وارد کردن نیروی افقی 60 نیوتونی به اندازه ی 20 متر به جلو

می راند . مقدار کار انجام شده را حساب کنید

 

15- علی تخته سنگی را 5 متر جابه جا می کند اگر او برای انجام این کار 1000 ژول کار انجام داده باشد .وزن تخته سنگ چند نیوتون بوده است؟

 

16- پسر بچه ای به جرم50 کیلو گرم در مدت 5 ثانیه از 10 پله که ارتفاع هر کدام 30 سانتی متر است بالا می رود او چه مقدار کار انجام می دهد؟

 

 

مسائل توان

 

 

1- جعبه ای به وزن 120 نیوتون را در مدت یک دقیقه 2 متر جا به جا کرده ایم مقدار توان را حساب کنید؟

 

2- ماشینی 360 ژول کار را در مدت 2 دقیقه انجام می دهد.توان ماشین را حساب کنید؟

 

3- پسر بچه ای به وزن 500  نیوتون در مدت 5 ثانیه از 10 پله که ارتفاع هر کدام 30 سانتی متر است بالا می رود توان او چند وات است؟

 

4- ماشینی بار 5000نیوتونی را در مدت 25 ثانیه به اندازه ی 2 متر از سطح زمین بالا می برد. توان آن چند وات است؟

 

5- ماشینی بار 180 نیوتونی را در مدت 20 ثانیه 4 متر جا به جا می کند .توان ماشین را حساب کنید؟

 

6- موتوری در مدت زمان 10 ثانیه یک وزنه ی 5000 نیوتونی را به اندازه ی 4 متر حرکت می دهد.توان این موتور چقدر است؟

 

7- جرثقیلی بار 3000نیوتونی را در مدت زمان 5/0 دقیقه 10 متر جابجا می کند،توان آن چند کیلو وات است؟

 

8- ماشینی 1800  ژول کار را در مدت یک دقیقه انجام می دهد توان آن را حساب کنید؟

 

9- یک بلا بر در مدت 20 ثانیه بری بالا بردن یک جسم به اندازه ی 4000  ژول کار انجام می دهد .توان این بالا بر چقد می باشد؟

 

10 بوسیله ی یک ماشین جعبه ای به وزن 700 نیوتون را در مدت 2/0 دقیقه تا ار تفاع 24 متر بالا برده ایم . توان ماشین را حساب کنید؟

 

11- جرثقیلی باری به وزن 6000 نیوتون را در مدت 5 ثانیه تا ارتفاع 4 متر بالا می برد توان ماشین چند وات است؟

 

12- پسری 15 ساله در زمان 30 ثانیه 1500 ژول کار انجام می دهد .توان این پسر چند وات است؟

 

13-وسیله ای با توان 800 وات چند ژول کار را در مدت 40 ثانیه انجام می دهد؟

 

14-علی هنگام بلند کردن یک اتومبیل با جک روغنی 5000 ژول کار را در مدت 50 ثانیه انجام می دهد .توان او هنگام

انجام این کار چند وات است؟

 

15- علی 600 نیوتون وزن دارد . هنگام بالا رفتن از پله های یک مدرسه برای ورود به کلاس تعداد 10 پله ی 20 سانتیمتری را در مدت 4 ثانیه طی می کند. توان علی چند وات است؟

 

16- یک اسب با نیروی 1800 نیوتون ارابه ای را در هر دقیقه 100 متر می کشد ،توان اسب در این حالت چند وات است؟

 

17- اگر موتوری بتواند وزنه ی 8000 نیوتونی را در هر ثانیه 10 متر بالا ببرد توانی که مصرف می کند چندکیلو وات است.

18- ماشینی در مدت 3 ثانیه 7200 ژول کار انجام می دهد توان ماشین چند وات است؟

 

19- جرثقیلی 4800 ژول کار را در مدت 2 دقیقه انجام داده است. توان جرثقیل را محاسبه کنید؟

 

20- ماشینی بار 1800  کیلو گرمی را در مدت یک دقیقه   10 متر جابجا می کند. توان ماشین چند کیلو وات می باشد ؟

 

21- موتوری در مدت نیم دقیقه 7200 ژول کارانجام داده است توان این موتر چند وات است؟

 

 

مسائل بازده

 

 

1- به ماشینی 1000ژول کار داده ایم ماشین 250 ژول کار برای ما انجام می دهد بازده ماشین را حساب کنید؟

 

2- برای ماشینی 8000 ژول انرژی فراهم شده است اگر این ماشین 2000  ژول آن را به صورت گرما هدر داده باشد.بازذه ماشین را حساب کنید.

 

3- یک لامپ الکتریکی  300 ژول انر ژی نورانی و 1500  ژول گرما تولید می کند بازده آن را حساب کنید؟

 

4- کار مفید ماشینی 300 ژول و کل کار داده شده به آن 1500 ژول است. بازده این ماشین چقدر است؟

 

5- یک لامپ برقی در مدت یک ساعت 3200 ژول انرژی الکتریکی در یافت و 8000 ژول انرژی نورانی تولید می کند. بازده این لامپ را حساب کنید؟

 

6- به یک موتور گرمایی 20 کالری گرما داده ایم . اگر بازده این ماشین 40 درصد باشد چه مقدار کار مفید از این ماشین می توان گرفت؟

 

7- به ماشینی 150 ژول کار داده ایم ،ماشین 30 ژول آن را صرف غلبه بر اصطکاک کرده است .بازده ماشین را حساب کنید؟

 

 

مزیت مکانیکی اهرم

 

 

1- از یک میله ی فلزی به طول یک متر اهرم نوع اول ساخته ایم.اگرطول بازوی محرک 60 سانتیمتر باشد مزیت مکانیکی آن را حساب کنید؟و بنویسید به چه طریقه ای به ما کمک می کند؟

     

 

 

3- در اهرم زیر تکیه گاه را جایی قرار دهید که مزیت مکانیکی آن 3 شود؟بازو های آن را مشخص کنید.          نیروی محرک                                                                      نیروی مقاوم

                                       

                 

 

 

 

 

 

                                                   

                                                                                                                                                                                                                                                                    

 

5- طول دسته های یک قیچی 30 سانتی متر و طول تیغه های آن 5 سانتی متر است،مزیت مکانیکی آن را حساب کنید.و بنویسید به چه طریقه ای به ما کمک می کند؟

                                                                                                                                                                                                                                                

 

 

8- ماشینی با نیروی 500 نیوتونی باری به جرم 25 کیلوگرم 3 متر جابجا می کند .مزیت مکانیکی آن را حساب کنید؟

 

9- برای بلند کردن یک اتومبیل 500 نیوتون نیرو لازم است،امابه کمک یک جک با نیروی 100 نیوتون می توان اتومبیل را بلند کرد،مزیت مکانیکی این جک را حساب کنید.

 

 

مسائل فشار

 

1- قطعه ای مکعبی شکل به وزن 300 نیوتون با سطح قاعده ای برابر 6متر مربع بر روی زمین قرار دارد .فشار وارد برسطح زمین چند پاسکال است؟

 

2- جسمی به جرم 5 کیلوگرم و به سطح 10 سانتیمتر مربع چه مقدار فشار بر سطح زیرین خود وارد می کند؟

 

3- یک مستطیل به ابعاد 6و3و2  سانتیمتر از بزرگ ترین سطح بر روی میز قرار دارد .وزن آن 360  نیوتون می باشد. فشاری که بر سطح میز وارد می کند را حساب کنید؟

 

4- یک جعبه ی مکعبی به وزن 40 نیوتون روی یک از سطوح به مساحت 80 سانتی متر مربع قرار گرفته است.میزان فشاری که بر سطح زمین وارد می کند را حساب کنید؟

 

5- مریم  کف دست خود به دیوار فشار می دهد.اگر مساحت کف دست او 40 سانیمتر مربع و نیرویی که وارد می کند 80 نیوتون باشد.چه مقدار فشار بر دیوار وارد می شود؟

 

6- جسمی به وزن 150 نیوتون و سطح قاعده 15 سانتیمتر مربع چه مقدار فشار بر زمین وارد می کند؟

 

 

 

                                                                                                                                              

۷-مخزن آبی به شکل مکعب مستطیل و به وزن 40000 نیوتون و به مساحت سطح 5000 سانتی متر مربع ،بر سطح زیرین خود چه فشاری وارد می کند؟

 ۸- چوب مکعبی شکل به وزن 360 نیوتون با سطح قاعده ای برابر 9 متر مربع بر روی زمین قرار داردفشار وارد  بر سطح زمین چند پاسکال است؟

 

۹- دانش آموزی به جرم 40 کیلوگرم روی یک پای خود ایستاده است .اگر مساحت کف کفش دو برابر 40 سانتی متر مربع باشد ، فشار وارد شده بر سطح زمین ، چند نیوتون بر سانتی متر مر بع است؟

 

۱۰-سارا با کف دست خود به دیوار فشار وارد می کند. اگر مساحت کف دست سارا 40 سانتی متر مربع و نیرویی که وارد می کند 80 نیوتون بر سانتی متر مربع است؟

 

۱۱- مقدا فشاری را که یک جعبه ی 500 نیوتونی با مساحت قاعده ی 2 متر مربع بر سطح زمین وارد می کند، را محاسبه کنید؟

 

۱۲- وزن یک اسکیمو 750 نیوتون است اگر مساحت سطح کفش هایش 3/0 متر مربع باشد . حساب کنید فشاری مه از طرف او به سطح برف وارد می شود، چند پاسکال می باشد؟

1۳- یک منبع آب به وزن 5000 نیوتون که مساحت سطح قاعده ی آن 1000 سانتی متر مربع می باشدفروی زمین قرار گرفته است،فشار وارده از طرف این منبع چند نیوتون بر سانتی متر مربع است؟ چند پسکال می باشد؟

 

۱۴- زهره یک کار تن کتاب به وزن 180 نیوتون و به ابعاد 60*30*20 از بزرگترین سطح روی میز قرار دارد. محاسبه کنید که این کارتن بر سطح میزی که زیر آن است چند نیوتون بر سانتی متر فشازر وارد می کند؟

 

 ۱۵- قطعه ی مکعبی شکلی به وزن 300 نیوتون با سطح قاعده ای برابر 6 متر مربع بر روی زمین قرار دارد فشار وارد بر سطح زمین چندپاسکال است؟

 

۱۶- جسمی به وزن 500 نیوتون روی سطحی 2 متر مربع قرار دارد. فشار وارد بر سطح چند پاسکال است؟

۱۷- جسمی به وزن 150 نیوتون و سطح قاعده 15 سانتیمتر مربع چه مقدار فشار بر زمین وارد می کند؟

۱۸-قطعه ای مکعبی شکل به وزن 300 نیوتون با سطح قاعده ای برابر 600 سانتیمتر بر روی زمین قرار دارد .فشار وارد برسطح را محاسبه کنید؟

 

۱۹-جسمی به وزن 150 نیوتون که سطح آن 2 مترمربع می باشد چند مقدارفشار بر سطح زمین وارد

می کند؟

 

 

 

الکتریسیته

 

 

1-مداری به اختلاف پتانسیل 10 ولت جریانی معادل 2/0 آمپر می گذرد مقاومت الکتریکی مدار را حساب کنید؟

 

2- از مداری که مقاومت آن 5  اُهم است جریان 10 آمپری می گذرد.اختلاف پتانسیل مدار را حساب کنید؟

 

3- اگر از مداری ولتاژی برابر با 4 ولت بگذرد در صورتی که مقاومت الکتریکی مدار 8 اهم باشد جریانی برابر با چند آمپر از مدار عبورمی کند 

 

نمونه سوالات تستی

 

1-سبک ترین وساده ترین اتم ها ،اتم چه عنصری است؟(72-71)

الف- اورانیم                    ب- ئیدروژن                   ج- هلیم                 د- اکسیژن

 

2-کدام ذره موجب فیسیون می شود؟(73-72)

الف- نوترون باردار     ب- پروتون باردار         ج-  نوترون بدون بار       د- ÷روتون بدون بار

 

3-کدام یک از ایزوتوپهای اورانیم در راکتور استفاده می شود و برای کنترل سرعت واکنش........ استفاده می شود.(76-75)

، پتاسیم        U، باریم        ج-238 U، کادمیم    ج-238U، سدیم          ب-235Uالف-236

 

4- برای اینکه انرژی اتمی آزاد شود باید: (77-76)

الف- الکترون به مدارش اضافه شود .             ب- یک الکترون از آن جدا شود.

ج- تغییری در هسته بوجود آید.                    د- هر سه مورد انجام می شود.

 

5- برسیلیوس کشف کرد که عناصر ...............و...................در ساختار توری گازی و عناصر........و ......در تولید سلول های خورشیدی و وسایل اکترونیکی کاربرد ارد. (84-83)

الف- توریم و سلنیم- سریم و سیلیسیم                       ب- سیلیسیم وسلنیم – توریم و سریم

ج- توریم و سریم – سیلیسیم و سلنیم                           د- سریم و سلیسیم – توریم و سلنیم

 

6- در عنصری با عدد اتمی 26 ،اختلاف پروتون ها و نوترون ها 4 واحد می باشد.عدد جرمی را مشخص کنید. (86-85)

الف- 30                            ب-  22                         ج- 56                          د- 60

 

7- تفاضل عدد جرمی با عدد اتمی یک اتم بیان کننده ی تعدادکدام ذره ی اتم است؟(87-86)

الف- پروتون                  ب- پوزیترون                ج-نوترون            د- الکترون

 

8- برای عمل فیسیون در رآکتور به کدام دو عامل زیر نیاز داریم؟

الف- الکترون کم سرعت-ماده رادیو اکتیو              ب- نوترون کم سرعت –ماده رادیو اکتیو

ب- پروتون کم سرعت- ماده رادیو اکتیو              د- پروتون پر سرعت- الکترون کم سرعت

 

  به ترتیب از راست به چپ کدام است؟31P9- تعداد پروتون ها، الکترون هاو نوترون ها در اتم

                                                                               15

الف- 15،15، 16         ب-15،15، 21        ج-26،15،15          د- 21 ، 31 ،15

 

10- اتم کدام یک از عناصر زیر سنگین تر است؟

الف= هلیم                   ب- کربن                  ج- اکسیژن      د- اورانیم

 

11- تمام اتم های یک عنصر از چه نظر همیشه یکسان هستند؟

الف-عددجرمی          ب- عدد اتمی           ج- تعداد نوترون     د- تعداد الکترون

 

12- اتم کدام یک از عناصر زیر سنگین تر است؟

الف- هلیم                   ب- کربن                 ج- هیدروژن                        د- اورانیم

 

13-انرژی خورشید از .................اتمها حاصل می شود. (72-71)

الف- فیسیون (شکافت)    ب- فوزیون(همجوشی)     ج- فیسیون(همجوشی)     د-فوزیون(شکافت)

19- سنگینی یاسبکیاتم هرعنصربه کدام یک  ازذرات زیربستگی دارد؟

الف- فقط تعداد پروتون ها              ب- فقط تعداد الکترون ها    

ج- فقط تعداد نوترون ها                 د- مجموع پروتون ها،نوترون ها والکترون ها

 

 

20-در واکنش های شیمیایی کدام یک از اجزای اتم دخالت می کند؟

الف- الکترون ها      ب- نوترون ها          ج- پروتون ها         د- مجموع پروتون ها و نوترون ها

 

21- کدام ایزوتوپ اکسیژن از همه سبک تر است؟

 

 

الف- الکترون

تعداد صفحات : 16

درباره ما
Profile Pic
این سایت جهت مطالب علوم تجربی ساخته شده است امیدوارم خوشتان بیاید.
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آرشیو
    نظرسنجی
    ازچه مطالبي خوشتون مياد؟
    آمار سایت
  • کل مطالب : 158
  • کل نظرات : 21
  • افراد آنلاین : 2
  • تعداد اعضا : 0
  • آی پی امروز : 0
  • آی پی دیروز : 24
  • بازدید امروز : 2
  • باردید دیروز : 31
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 1
  • بازدید هفته : 99
  • بازدید ماه : 80
  • بازدید سال : 2,917
  • بازدید کلی : 63,116
  • کدهای اختصاصی